Alles bekijken

De leukste kinderboeken voor kinderen van 9 jaar

Als ouder wil je je kinderen graag aan het lezen krijgen, en het kiezen van het juiste boek is een belangrijke stap om hun liefde voor lezen te stimuleren. In dit blog bespreken we de leukste kinderboeken voor kinderen van 9 jaar, zodat je precies weet welke titels je in huis moet halen om hun interesse te wekken.

Een breed aanbod aan kinderboeken

Er zijn talloze kinderboeken beschikbaar voor verschillende leeftijdsgroepen, met uiteenlopende onderwerpen, genres en schrijfstijlen. Dit maakt het soms lastig om te weten welk boek het beste aansluit bij de interesse en het leesniveau van je kind.

Negen jaar: een lastige leeftijd

Kinderen van 9 jaar zitten vaak op een kruispunt tussen kinderboeken en jeugdliteratuur. Ze zijn op zoek naar meer uitdagende verhalen en complexere thema’s, maar willen ook nog genieten van de fantasie en speelsheid die kinderboeken te bieden hebben.

Hoe laat je een kind van 9 lezen?

Op deze leeftijd ontwikkelen kinderen ook andere interesses, zoals sport, muziek, games en vrienden. Hierdoor kan lezen soms naar de achtergrond verdwijnen. Het is belangrijk om boeken te vinden die aansluiten bij hun interesses en hobby’s, zodat ze gemotiveerd blijven om te lezen.

Om je kind meer te laten lezen, kun je verschillende strategieën toepassen. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van boeken die aansluiten bij hun interesses, zoals paardrijden, voetbal of dansen. Hierdoor wordt lezen een verlengstuk van hun passies en zullen ze sneller geneigd zijn om te lezen. Andere tips zijn het voorlezen van boeken, samen lezen, of een bezoekje aan de bibliotheek om samen nieuwe boeken uit te zoeken.

De top 5 kinderboeken voor kinderen van 9 jaar

Hieronder vind je een lijst van de top 5 kinderboeken voor kinderen van 9 jaar, die hun interesse zullen prikkelen en hen urenlang leesplezier zullen bezorgen.

Het huis met de schuine vloeren, pratende ratten en raadsels op de muren – Tom Llewellyn

Josh en Aaron Peshik ontdekken al gauw dat er vele mysteries schuilen in hun nieuwe woning met schuine vloeren. Wanneer ze het dagboek vinden van F.T. Tilton, de beroemde maar gestoorde uitvinder die het huis heeft gebouwd, leren ze een geheim kennen dat nare gevolgen kan hebben voor hun hele familie. Kunnen de broers de raadsels van hun huis oplossen en een ramp afwenden voordat het te laat is?

Wie achter deze deur verdwaalt – Tonke Dragt, Rindert Kromhout & Linde Faas

Laurenzo ontdekt een mysterieuze deur in het huis van de bekende schrijfster Lavinia Morgenster. Er liggen achter de deur onbekende landen, waar je alleen met toestemming van de ambassadeur naar binnen mag gaan. Laurenzo wil echter op onderzoek uitgaan en ontdekken wat er zich achter de deur schuilhoudt. De prachtige illustraties in het boek zijn van Linde Faas.

Hoe wij het machtigste dier op aarde werden – Yuval Noah Harari & Ricard Zaplana Ruiz

Eens was de mens een onopvallend dier dat door andere dieren amper werd opgemerkt. Nu staat hij aan de top van de wereld. Maar hoe is dat mogelijk? In dit boek ontdek je welke geweldige kracht ons zo machtig heeft gemaakt. Je leert waarom veel kinderen bang zijn voor monsters onder het bed, waarom je snoep zo lekker vindt en waarom er nog maar één mensensoort bestaat. Ook kom je te weten waarom de mammoeten uitgestorven zijn. Onze enorme macht heeft helaas ook grote problemen veroorzaakt, maar als je deze goed gebruikt, kun je er ook veel mooie dingen mee doen. Jij ook!

Gameboek: Schaduwkraai – Marcel Groenewegen & Maarten Donders

In dit boek ben jij de hoofdrolspeler. Je wordt meegenomen naar een wereld vol magie en fantasie. Je moet vechten met trollen, praten met dwergen en raadsels oplossen op zoek naar geheime schatten en magische deuren. De keuzes die je maakt zijn belangrijk; na elke alinea sta je voor een nieuwe beslissing. Stel, je komt een trol tegen, vecht je of probeer je ermee te praten? Het is aan jou.

Word nooit groot – Roald Dahl & Quentin Blake

Nooit groot worden is een boek voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar. Het is gebaseerd op de levensfilosofie van Roald Dahl: ‘word nooit volwassen’. Stel je voor dat je altijd kind blijft en nooit volwassen hoeft te worden? Je zou niet hoeven meedoen aan al die verantwoordelijkheden die grote mensen hebben en alle saaiheid waarmee volwassenen hun dagen vullen!

Conclusie

Als je op zoek bent naar de leukste kinderboeken voor kinderen van 9 jaar, zijn er tal van opties om uit te kiezen. Door boeken te selecteren die aansluiten bij hun interesses, hobby’s en leesniveau, zul je hun liefde voor lezen aanwakkeren en hen voorzien van urenlang leesplezier. Of je nu kiest voor spannende avonturen, informatieve verhalen, of klassieke gedichten, het belangrijkste is om je kind te ondersteunen en aan te moedigen bij hun leesreis.

De waardering van kinderboekjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 766 reviews.