Alles bekijken

Kinderboek heldin van de maand: Dora

Bij Kinderboekjes besteden wij elke maand aandacht aan een opmerkelijk kinderboek personage. Deze maand is dat de avontuurlijke Dora the Explorer, een echte favoriet onder de jongeren. Samen met Boots en Rugzak maakt ze van alles mee. Tijdens haar avonturen leert ze ook van alles en dit nemen kinderen mee wanneer ze haar leuke boeken lezen of naar haar kijken op tv.

Dora is ontstaan in Amerika als een teken- kinderprogramma en ondertussen wereldwijd bekend. In elk land kijken kinderen naar Dora. Haar avonturen draaien om samenwerking en elkaar helpen. Samen met Boots en Rugzak lost ze problemen op, zoals het wegjagen van Zwieber de vos.

Waar gaan de boeken van Dora over?

De boeken van Dora gaan over alle verschillende avonturen die ze meemaakt. Tijdens die avonturen moet ze raadsels en puzzels oplossen en ontdekt ze nieuwe plekken samen met Boots en Rugzak. Avonturen die ze meemaakt zijn bijvoorbeeld Dora op  bezoek bij de doktor, Dora en Sparky het paard, Dora geeft een prinsessenfeestje en Met piraat Dora op zoek naar de schat. Deze boeken zijn gericht op jonge kinderen en bieden educatieve en vermakelijke verhalen die hen betrekken bij de wereld van Dora terwijl ze belangrijke concepten leren.

Wat leert Dora aan kinderen

In het programma praat Dora af en toe een woordje Engels waardoor kinderen kennis kunnen maken met de taal op jongere leeftijd. Daarnaast vraagt Dora constant aan de kijker hoe een situatie, probleem of puzzel opgelost moet worden. De stilte die hierna volgt is bedoeld om kinderen mee te laten denken en hun eigen fantasie de vrije ruimte te geven. Vervolgens bevestigt Dora inderdaad dat ze goed hebben mee geholpen en gaat het avontuur verder. Het geeft kinderen een gevoel van zelfvertrouwen dat wat zij zeggen belangrijk is en een impact heeft op wat Dora en Boots mee maken. Dora heeft ook  doe-boeken waar kinderen allerlei puzzels en raadsels zelf op moeten lossen. Deze boeken zijn perfect voor kinderen die hun vaardigheden willen ontwikkelen.

Wat Dora onderscheid van andere kinderboekjes is de sterke nadruk op educatie. Elk boek bevat een belangrijk leermoment. Het leren van de basisvaardigheden zoals tellen, kleuren en vormen is ook terug te vinden in de boekjes. De boeken van Dora nemen kinderen mee op een interactieve avontuur en gaan soms dieper in op iets dat in het tv-programma gebeurde. Het zijn ook perfecte boeken om kinderen te helpen hun leesvaardigheid te verbeteren of om hun interesse in lezen te vergroten.

Dora is een echte heldin en geeft kinderen het idee dat zij een actief onderdeel zijn van de spannende dingen die zij constant mee maakt. Deze combinatie van avontuur en educatie zorgt ervoor dat ze al jaren enorm populair is onder de jongere generatie. Ze leert kinderen Engels en Spaans met haar leerzame verhalen en daarom zijn haar boeken een echte aandachtstrekker voor kinderen. Dat de boekjes felle kleuren en leuke plaatjes hebben helpt zeker ook. Dora laat je kinderen plezier beleven tijdens het leren.

Dus daar is ze dan, onze kinderboekjes heldin van de maand: Dora the Explorer. Of je nou op zoek bent naar een educatief of spannend kinderboek, je vindt het zeker met de dingen die Dora, Boots en Rugzak mee maken.

De waardering van kinderboekjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 766 reviews.