Alles bekijken

Klassieke kinderboeken die elke generatie moet Lezen

Nederlandse literatuur heeft een rijke traditie van kinderboeken die generaties lang jonge lezers hebben betoverd en geïnspireerd. Deze tijdloze verhalen geschreven door bekende auteurs blijven tot op de dag van vandaag geliefd en worden vaak doorgegeven van de ene generatie op de andere. Grote kans dat jij dit ook doet met jouw kinderen. Wij hebben de beste op een rijtje gezet voor jullie.

Jip en Janneke door Annie M.G. Schmidt

Twee ondeugende buurkinderen die samen van alles beleven zijn natuurlijk de bekende Jip en Janneke, een absolute klassieker! Korte verhalen, maar alsnog veel leesplezier bij ieder verhaal. De verhalen spelen zich af in en rondom de huizen van Jip en Janneke en laten hun dagelijks leven zien. Sommige verhaaltjes zijn geïnspireerd op dingen die het zoontje van M.G. Schmidt mee maakte samen met zijn buurmeisje. Deze boeken liggen al jaren in de winkel en zullen er zeker nog een lange tijd blijven.

Eerst waren de korte verhalen te lezen in het dagblad ‘’Het Parool’’ dit was rond 1950. In 1953 verscheen het eerste boek van Jip en Janneke dit was een groot succes en nog maar het begin van hun carrière. Het laatste verhaaltje verscheen in 1957 op 7 September, maar dit was niet hun einde. Bijna 70 jaar later zijn Jip en Janneke nog steeds zeer geliefd onder jong en oud.

Pluk van de Petteflet door Annie M.G. Schmidt

Pluk rijdt in zijn kraanwagen rond op zoek naar onderdak wanneer hij van duif Dollie te horen krijgt dat er in het torentje van de Pettenflet nog wel een kamer vrij is. Pluk gaat er meteen naartoe om in te trekken. Hij maakt al snel veel vriendjes in de flat en heeft het er erg naar zijn zin. Samen met zijn vriendjes beleeft hij veel bijzondere avonturen.

Het boek verscheen in 1971 als bundel, eerst waren de verhaaltjes te vinden in het tijdschrift Margriet. In 2004 werd het boek verfilmd en ook dit was een grote hit en daardoor kwam het boek weer veel onder de aandacht. M.G. Schmidt haar boeken blijven voor altijd geliefd onder de jongere lezers en soms zelfs nog de oudere lezers. Pluk van de Pettenflet valt hier ook onder en is dus zeker een klassieker die je moet lezen.

De grote vriendelijke reus (GVR) door Roald Dahl

Sofie is een meisje die in een weeshuis in London woont en op een avond niet kan slapen Wanneer ze uit haar raam kijkt staat er tot haar verbazing een reus voor haar raam! De reus kijkt haar aan en tilt haar op om haar mee te nemen naar zijn grot. Sofie denkt dat de reus haar gaat opeten als ze in de grot zijn, maar Sofie heeft de enige vriendelijke reus getroffen en wordt niet opgegeten. Deze reus verzamelt namelijk dromen en blaast die nachts uit bij kinderen. Er zijn nog 9 andere reuzen in Reuzenland maar die zijn slecht en de vriendelijke reus wil samen met Sofie en de koningin van Engeland de reuzen vangen. Of het allemaal gaat lukken lees je in een prachtig vormgegeven boek dat al jaren lang geliefd is.

De kinderboeken van Roald Dahl zijn echte klassiekers die iedereen kent. Wat dacht je van de tijdloze verhalen van Matilda, Sjakie in de chocoladefabriek en De Heksen. Deze boeken zijn wereldwijd bekend en hebben veel prijzen gewonnen. De verfilmingen van zijn boeken vallen ook altijd goed in de smaak, ook onder de jongere generatie.

Dolfje weerwolfje door Paul van Loon

Dolfje Weerwolfje verteld het verhaal van een jongen die op zijn zevende erachter komt dat hij elke maand in een wolf veranderd. Hij woont bij de familie Vriends, omdat hij op zijn derde is achtergelaten door zijn ouders. Die wisten dat hij een weerwolf is, maar wilden hier niks van weten. Zijn broertje  Timmie helpt hem als hij veranderd in een weerwolf want Dolfje is bang.. De familie Vriends en Dolfje beleven van alles, omdat ze dit geheim moeten houden. Je leest het allemaal in de boeken van Dolfje Weerwolfje.

De boeken van Dolfje Weerwolfje bestaan al 25 jaar en bevatten ondertussen een hele grote boekenserie. De boeken worden ook al jarenlang geliefd onder de jongere lezers en de film was ook een groot succes. Er verschijnen nog steeds nieuwe boeken van Dolfje, want zijn avontuur is nog lang niet voorbij.

De brief voor de koning door Tonke Dragt

Dit boek speelt zich af lang geleden in de fictieve rijke Dagonaut en Unauwen. Tiuri, zoon van Ridder Tiuri de Dappere is zestien jaar en zal tot ridder worden geslagen. Het enige wat hij nog moet doen is 24 uur in een kapel waken, waarbij hij voor niemand open mag doen. In de nacht wordt er op de deur geklopt door een man die om hulp roept. Tiuri maakt de deur open, tegen de regels in. De man geeft hem een brief die hij moet bezorgen aan Ridder Edwinem van Forèstèrra. Als Tiuri de ridder vindt is deze stervende, maar weet nog net te vertellen dat de brief naar de koning van het buurland Unauwen gebracht moet worden. Zal het Tiuri lukken om de brief naar de koning te brengen? Je leest het allemaal in dit boek.

De brief voor de koning kwam in 1962 uit en werd wereldberoemd. Het boek is in meer dan 30 talen beschikbaar en door Netflix verfilmd. In 1963 ontving het boek de prijs voor het beste kinderboek van het jaar.

Kikker in de kou door Max Velthuijs

Het weer wordt alsmaar kouder en Kikker heeft hier moeite mee. Hij vind het niet leuk en wil veel liever buiten in de zon zitten. Zijn vrienden helpen hem door de winter te komen en bedenken allemaal leuke dingen om te doen met koud weer. Haas, Eendje en Varkentje hebben allemaal veel minder last van de kou dan Kikker, Kikker klaagt dat hij bijna dood vriest. Hoewel Kikker de winter dus absoluut niks vindt laten zijn vriendjes zien dat er altijd oplossingen zijn. Wat ze bedenken lees je in het boek.

Kikker en zijn vriendjes is een boekenserie meet veel verschillende boeken. In 1991 verscheen het eerste boek en het laatste boek verscheen in 2016. Ook is Kikker op tv te zien, waar ze nog meer avontuur beleven. Kikker beleeft dagelijkse problemen waar iedereen last van kan hebben en leert je hoe je die het beste op kunt lossen. Ook leer je dat je er nooit alleen voor zult staan, want je vriendjes zijn altijd bij je.

Tijdloze klassiekers op Kinderboekjes

Deze klassiekers zijn niet voor niets al generaties lang populair. De bekende auteurs en personages zorgen ervoor dat de jongere lezers genieten van een leuk en leerzaam boek.

De waardering van kinderboekjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 722 reviews.