Alles bekijken

Waarom kiezen voor een kinderboek van vroeger?

Als het om kinderboeken gaat, grijpen veel ouders naar het nieuwste en beste aanbod op de markt. Maar er is iets speciaals en magisch aan klassieke kinderboeken dat nooit kan worden geëvenaard door de moderne uitgaven van vandaag. Benieuwd wat de meest tijdloze klassiekers zijn en waarom ze echt niet mogen ontbreken uit je boekenkast? We gaan er in deze blog op in, dus lees zeker door!

Oudere kinderboeken hebben vaak een bepaalde charme en nostalgie die moderne boeken niet kunnen bieden. Zo zijn de illustraties in oudere boeken vaak met de hand getekend en veel gedetailleerder dan de meer computer-gegenereerde afbeeldingen in nieuwere boeken. Dit maakt de personages en verhalen echter en voegt vaak meer diepte en emotie toe aan de verhalen.

Bovendien hebben de verhalen in klassieke kinderboeken vaak meer inhoud en betekenis dan hun moderne tegenhangers. De verhalen in deze boeken zijn tijdloos en gaan al tientallen jaren mee. Ze zijn vaak gevuld met lessen die ook nu nog relevant zijn, zoals vriendschap, moed en het belang van familie. Deze verhalen kunnen kinderen ook helpen om te leren omgaan met moeilijke situaties zoals overlijden, scheiding of pesten.

Voorlezen is nóg leuker

Hoe leuk is het om voor te lezen uit de boeken waar je zelf vroeger uit voorgelezen kreeg? Voorlezen uit een tijdloze klassieker is dus niet alleen leuk voor je kleine, maar ook een feest van herkenning voor jezelf. Met de verschillende kinderboeken van vroeger kunnen kinderen genieten van grappige, mooie en spannende avonturen waar jij als kind ook zo van hebt genoten. Kinderen leren meer over verschillende karakters en hun avonturen terwijl het voor jou een mooi moment is om herinneringen aan hun eigen jeugd op te halen. Dit maakt voorlezen nóg leuker!

Pinkeltje

Heb je het over klassiekers onder de kinderboeken, dan mag Pinkeltje natuurlijk niet ontbreken. De kans is groot dat zelfs je opa en oma opgegroeid zijn met de verhalen van deze kabouter, voor het eerst geschreven door Dick Laan in 1939. De meeste delen zijn nog steeds verkrijgbaar en ontzettend leuk om te lezen en uit voor te lezen.

Jip en Janneke

Eén van de meest succesvolle auteurs van kinderboeken aller tijden is Annie M.G. Schmidt. Zo schreef zij bijvoorbeeld leuke kinderverhalen met de personages Jip en Janneke. Jip en Janneke zijn buurtkinderen die samen met hun hond Takkie en poes Siepie de leukste avontuurtje beleven. De verhalenbundels met de twee populaire personages zijn nog steeds te koop en geschikt voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar oud.

Floddertje

Ook Floddertje is een bekend kinderboekje van schrijfster Annie M.G. Schmidt. Deze boeken gaan over een meisje dat een beetje vies en slordig is. Ze beleeft leuke avonturen met haar hond Smeerkees, die eigenlijk net zo vies en slordig is als zijn baasje. Floddertje is geschikt voor kinderen van de leeftijd 2 tot en met 5 jaar oud.

Pluk van de Petteflet

We sluiten de reeks met boeken door Annie M.G. Schmidt af met Pluk van de Petteflet. Veel ouders zijn opgegroeid met Pluk van de Petteflet en ze hebben nu de kans hun kleinkinderen kennis te laten met Pluk. Hij rijdt rond in een rood kraanwagentje en beleeft samen met zijn vrienden allerlei avonturen.

De schippers van de Kameleon

Wat gebeurt er wanneer twee jongens een boot vinden en deze ombouwen tot speedboot? Dan krijg je bijvoorbeeld het verhaal van de schippers van de Kameleon! Deze klassieker heeft bij menig ouder vroeger in de boekenkast gestaan en is nog steeds erg leuk om voor te lezen aan kinderen.

Hoe kies je een kinderboek uit?

Het uitkiezen van een kinderboek kan een hele opgave zijn. Er zijn zo veel verschillende boeken te vinden dat het moeilijk kan zijn om het juiste boek te kiezen. Daarom is het belangrijk om enkele dingen in gedachten te houden wanneer je een kinderboek uitkiest.

Ten eerste is het belangrijk om de leeftijd van het kind waar je voor koopt in gedachten te houden. Er zijn boeken voor kleuters, kinderen van schoolleeftijd en ook boeken die geschikt zijn voor tieners. Het is belangrijk dat je een boek kiest dat bij de leeftijd van het kind past, anders kan het boek te moeilijk of te makkelijk zijn voor het kind.

Ten tweede is het belangrijk om te kijken naar de inhoud van het boek. In sommige boeken staan allerlei avonturen, terwijl andere boeken meer educatief ingestoken zijn. Kijk naar wat het kind interessant vindt en wat voor soort boek hij of zij het leukst vindt lezen.

Verder is het ook belangrijk om te kijken naar de illustraties in het boek. Veel kinderen zijn visuele lezers, dus het is belangrijk dat ze het boek aantrekkelijk vinden. Kijk naar wat voor soort illustraties er in het boek zitten en of je kind deze leuk zal vinden.

De waardering van kinderboekjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.8/10 gebaseerd op 774 reviews.