Alles bekijken

Zo help je je kind met leren lezen

Books Tips

Lezen is een van de belangrijkste vaardigheden die kinderen op jonge leeftijd moeten leren. Het is de basis om goed te kunnen leren en speelt dan ook een sleutelrol in hun verdere succes op school. Maar leren lezen kan voor sommige kinderen een uitdaging zijn. Gelukkig kun jij als ouder veel doen om het makkelijker te maken. Benieuwd hoe? We vertellen er alles over in deze blog, dus lees zeker door!

Begrijp het leesproces

Het leren lezen is een stapsgewijs proces. Het begint met fonemisch bewustzijn, waarbij kinderen leren dat woorden bestaan uit individuele klanken of fonemen. Vervolgens leren ze dat letters en combinaties van letters overeenkomen met deze klanken (dit wordt ook wel fonetica genoemd). Daarna ontwikkelen ze vloeiend lezen, waarbij ze leren om woorden snel en nauwkeurig te lezen. Tenslotte ontwikkelen ze leesbegrip, waarbij ze leren om de betekenis van woorden en zinnen te begrijpen.

Bied veel leesmateriaal

Om een goede lezer te worden, heeft een kind veel oefening nodig. Zorg dus voor een ruime keuze aan kinderboeken, tijdschriften en andere leesmaterialen die geschikt zijn voor hun leesniveau. Probeer een mix van fictie en non-fictie te bieden om hun interesse breed te houden.

lees samen

Een van de beste manieren om kinderen te helpen leren lezen is door samen te lezen. Dit betekent niet alleen voorlezen aan je kind (wat ook belangrijk is), maar ook samen hardop lezen. Dit helpt kinderen om te zien hoe woorden en zinnen worden geconstrueerd en geeft hen een kans om hun eigen leesvaardigheid te oefenen in een ondersteunende omgeving.

Voorlezen

Voorlezen aan je kind is cruciaal en heeft meerdere voordelen. Ten eerste bevordert het de taalontwikkeling door het uitbreiden van de woordenschat en het verbeteren van de grammaticale vaardigheden. Ten tweede helpt het kinderen bij het ontwikkelen van luistervaardigheden en concentratie. Bovendien stimuleert het de creativiteit en verbeeldingskracht van het kind. Natuurlijk is het ook gewoon een heel gezellige activiteit!

Samen hardop lezen

Samen met je kind hardop lezen heeft verschillende voordelen. Het versterkt hun begrip van de tekst en verbetert hun uitspraak en leesvaardigheid. Door samen hardop te lezen, kunnen kinderen ook vragen stellen en discussiëren over het verhaal, wat hun kritisch denken en analytische vaardigheden bevordert. Daarnaast helpt deze interactieve benadering van lezen om het zelfvertrouwen en de communicatieve vaardigheden van je kind te verbeteren.

Communiceer met de leerkracht

De leerkracht van je kind is een waardevolle bron van informatie en ondersteuning. Zorg ervoor dat je regelmatig met hen communiceert over de leesvorderingen van je kind. Ze kunnen je inzicht geven in de sterke en zwakke punten van je kind, suggesties doen voor boeken die ze kunnen lezen, en strategieën delen die je kunt gebruiken om je kind thuis te ondersteunen.

Benadruk het plezier

Het is belangrijk dat kinderen lezen als een leuke en plezierige activiteit zien, en niet als een taak of plicht. Probeer manieren te vinden om lezen leuk te maken. Dit kan onder meer bestaan uit het lezen van humoristische boeken, het creëren van een gezellige leeshoek, of het koppelen van boeken aan activiteiten die je kind leuk vindt. Ook kun je van lezen een spelletje maken, bijvoorbeeld woordbingo, woordenschat memory, letterpuzzels of een boekenspeurtocht.

Conclusie

Het leren lezen is een essentiële vaardigheid, maar het kan ook een complex proces zijn. Als ouder of verzorger kun je je kind enorm helpen door een ondersteunende en bemoedigende leeromgeving te creëren. Begrijp het leesproces, bied volop leesmateriaal, lees samen, maak gebruik van leermiddelen, communiceer met de leerkracht van je kind, en bovenal, maak het lezen plezierig. Door deze stappen te volgen, maak je leren lezen voor je kind stukken makkelijker én leuker!

De waardering van kinderboekjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.8/10 gebaseerd op 774 reviews.