Het begrijpen van het leesniveau van je kind is erg belangrijk om ze te helpen groeien in hun leesvaardigheid. Wanneer je weet wat het leesniveau is, kan dit je helpen om boeken en leermaterialen te kiezen die het leerproces optimaal ondersteunen. Maar hoe bepaal je het leesniveau van je kind? In deze blog behandelen we enkele richtlijnen die je kunt volgen.
Hoe werken leesniveaus?
Om te begrijpen welk leesniveau jouw kind heeft is het allereerst belangrijk om te begrijpen hoe de niveaus werken. Er zijn verschillende systemen die worden gebruikt om leesniveaus te bepalen, maar in Nederland wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de AVI-methode. AVI staat voor “Analyse van Individualiseringsvormen”. Het AVI-systeem is oorspronkelijk ontwikkeld door Cito (Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling) in samenwerking met Zwijsen, een educatieve uitgeverij. Het systeem is bedoeld om het leesniveau van kinderen te meten en te categoriseren op basis van hun technische leesvaardigheid.
Elk kind heeft een uniek leesniveau, ook wel bekend als het AVI-niveau, dat verband houdt met hun technische leesvaardigheid. Goed technisch lezen betekent dat een kind de woorden in een tekst correct leest, wat een belangrijke basis vormt voor begrijpend lezen.
AVI-niveaus
Het AVI-niveau wordt weergegeven door twaalf niveaus, meestal verdeeld over twee niveaus per jaar: één halverwege het leerjaar (begint met een -M) en één aan het einde van het leerjaar (begint met een -E). Bijvoorbeeld, een boek met AVI-niveau M4 is geschikt voor een kind dat zich bevindt op het niveau van halverwege groep 4. Een boek met AVI-E6 is bedoeld voor een kind op het niveau van groep 6 aan het einde van het leerjaar.
Er zijn ook twee niveaus met afwijkende namen, namelijk AVI-S (AVI-Start) en AVI-P (AVI-Plus). AVI-S is bedoeld voor beginnende lezers vóór groep 3. AVI-P volgt op AVI-E7, wat overeenkomt met het einde van groep 7. Kinderen die nog beter lezen dan kinderen aan het einde van groep 7, krijgen boeken op het AVI-P niveau.
Om het voor kinderen gemakkelijk te maken om het juiste boek te kiezen, worden de verschillende AVI-niveaus ook aangeduid met kleuren. Vaak is er een sticker op de kaft of rug van een kinderboek met de kleur die overeenkomt met het AVI-niveau.
Vraag het aan de leraar
Veel scholen beoordelen regelmatig het leesniveau van hun studenten als onderdeel van hun leesprogramma. Dit gebeurt meestal door middel van AVI-toetskaarten of doorlopende evaluaties door de leerkracht. Vraag bij de leerkracht van je kind naar deze informatie. Ze kunnen je vertellen welk systeem ze gebruiken en waar je kind staat volgens die maatstaf.
Hoe leest je kind thuis?
Hoewel schoolbeoordelingen nuttig zijn, kun je ook veel leren door gewoon aandacht te schenken aan hoe je kind thuis leest. Hier zijn enkele tekenen om op te letten:
Moeilijkheid met woorden
Als je kind moeite heeft met het herkennen of uitspreken van veel woorden in een boek, is het mogelijk dat het boek te moeilijk is voor hun huidige leesniveau.
Problemen met begrijpend lezen
Als je kind moeite heeft om de gebeurtenissen in een verhaal te begrijpen of uit te leggen, kan dit erop wijzen dat het boek te complex is voor hun leesniveau.
Haperend lezen
Als je kind leest op een gehaaste of haperende manier, of als ze vaak pauzeren om uit te zoeken wat een woord betekent, is dit een teken dat het boek mogelijk te moeilijk is.
Plezier
Let op hoe gemakkelijk en met hoeveel plezier je kind leest. Als je kind moeiteloos door boeken heen gaat en er duidelijk van geniet, is dat een goed teken dat ze op het juiste leesniveau zijn. Als ze echter vaak gefrustreerd raken of geen interesse tonen in het lezen, kan het zijn dat het materiaal te moeilijk is of niet hun interesse wekt.
Conclusie
Het bepalen van het leesniveau van je kind is geen exacte wetenschap, maar een combinatie van formele beoordeling, observatie en ouderlijk instinct. Door aandacht te besteden aan hoe je kind leest en door te communiceren met hun leerkrachten en, indien nodig, leesspecialisten, kun je een duidelijk beeld krijgen van hun leesvaardigheid. Onthoud dat het doel is om je kind te helpen groeien als lezer en tegelijkertijd het plezier in lezen te bewaren, dus het belangrijkste is om hen te ondersteunen en aan te moedigen op hun leesreis.