Alles bekijken

Zo kies je een leuk kinderboek

Books Tips

Het is niet altijd even makkelijk om een geschikt kinderboek uit te zoeken. Sluit een boek bijvoorbeeld wel aan op de interesses van je kind? En sluit het goed aan op het niveau? In deze blogs delen we onze tips waarmee jij goed op weg bent om het perfecte kinderboek voor jouw kind te kopen. Lees dus zeker door!

Onze tips

Het uitkiezen van kinderboeken is niet altijd makkelijk. Soms weet je precies wat je zoekt, maar vaak is het lastig om een keuze te maken. We delen daarom graag een aantal tips die je kunnen helpen bij het uitkiezen van geschikte boeken voor je kind.

De leeftijdsindicatie

Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de leeftijdsindicator van het boek. Sommige boeken zijn geschikt voor kinderen van een bepaalde leeftijd, terwijl andere boeken geschikt zijn voor een bredere leeftijdsgroep. Het is dus belangrijk om een boek te kiezen dat geschikt is voor de leeftijd van je kind. Zo zorg je ervoor dat het boek goed aansluit op het huidige niveau waardoor het niet te makkelijk of juist te moeilijk is. Dit betekent overigens niet dat je áltijd precies aan moet sluiten op het niveau van je kind. Soms is het namelijk goed ze enigszins uit te dagen. Kies juist ook voor boeken die nog wat moeilijk zijn, maar die kinderen wel nieuwe woorden en verhalen leert. Boeken mogen kinderen prikkelen, maar let wel op dat het boek ook niet té moeilijk is.

Sluit aan op de interesses van je kind

Ten tweede is het belangrijk om te kijken naar de interesses van het kind. Als het kind bijvoorbeeld graag dieren boven mensen, is het verstandig om een boek te kiezen waarin dieren een hoofdrol spelen. Op die manier kan het kind zich beter identificeren met het verhaal en zal het meer plezier beleven aan het lezen. Twijfel je waar de interesses van je kind liggen? Door samen naar plaatjes van bijvoorbeeld dinosaurussen, ridders en prinsessen of dieren te kijken zul je al snel een gevoel krijgen wat je kind leuk vindt. Ook kan het helpen om de leraar van je kind en andere ouders hiernaar te vragen, omdat zij misschien meer kunnen vertellen over zijn of haar interesses. Een belangrijke richtlijn is om het leesplezier van je kind centraal te Stellen en niet wat jij misschien vindt dat goed is voor kinderen.

Laat ze zelf kiezen

Als je kind eenmaal een beetje leest is het belangrijk dat je hem of haar laat kiezen welk boek ze willen lezen. Dit stimuleert het lezen en maakt het leuker voor je kind. Maar hoe doe je dat? Laat je kind bijvoorbeeld eens rondkijken in de bibliotheek of boekenwinkel. Door te kijken naar de verschillende boeken die er zijn kan je kind ontdekken welke boeken hij of zij leuk vindt.

Mooie plaatjes

Hoe jonger je kinderen zijn, hoe belangrijker het is om boeken met mooie plaatjes te zoeken. Kies bij jonge kinderen voor prentenboeken; deze bestaan bijna volledig uit afbeeldingen. Besteed ook voldoende aandacht aan de voorkant van het boek, deze is namelijk erg belangrijk. Wanneer deze je kind aanspreekt is de kans groot dat hij of zijn het boek zal willen lezen. Let er daarom op dat je boeken koopt met covers die jou ook aanspreken. Dit is een goede indicatie dat je kind de voorkant ook leuk zal vinden.

Online boekenzoekers

Een extra hulpmiddel om tot de juiste kinderboeken te komen is online boekenzoekers. Bij deze websites kun je boeken zoeken door interesses, onderwerpen en stemmingen te selecteren waarna je een selectie voorgeschoteld krijgt die hierop aansluit. Dit maakt het kiezen stukken makkelijker!

Meer lezen

Wil je meer lezen over kinderboeken? Neem dan een kijkje bij onze andere blogs:

Koop de leukste kinderboeken, van babyboekjes tot boeken voor tieners, voor de kleinste prijzen op Kinderboekjes.nl!

De waardering van kinderboekjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 571 reviews.