Alles bekijken

Hoe laat je je kinderen lezen in de zomervakantie?

Books Tips

De zomervakantie is voor je kinderen een leuke tijd om te ontspannen en te genieten van het weer. Het is ook een goede tijd om te lezen! Als je kinderen lezen in de zomervakantie, kunnen ze hun leesvaardigheid en woordenschat op peil houden of zelfs verbeteren. Ze kunnen ook nieuwe boeken ontdekken die ze misschien nog niet eerder hebben gelezen. Het kan echter lastig zijn om je kinderen aan het lezen te houden tijdens de vakantieperiode, dus hoe pak je dit het beste aan?

Wanneer je kinderen gedurende een lange tijd afwezig zijn van school, zoals tijdens de zomervakantie, is het belangrijk dat het leesniveau van je kinderen op hetzelfde niveau blijft. Dit zorgt er namelijk voor dat ze geen inhaalslag hoeven te maken wanneer ze weer naar school gaan en het leesniveau daarnaast ook nog eens omhoog gaat. Gelukkig houd je het leesniveau van je kinderen op peil met niet meer dan een kwartier per dag (voor)lezen uit kinderboeken, alhoewel meer tijd in de boeken natuurlijk wenselijk is. Maar hoe zorg je dat je kinderen aan het lezen blijven wanneer ze alle tijd hebben om buiten te spelen, te gamen en met vriendjes of vriendinnetjes af te spreken? We delen onze tips!

Onze tips

Benieuwd hoe je eraan bij kunt dragen dat je kinderen meer lezen tijdens de zomervakantie? Met onderstaande tips ben je goed op weg.

Geef het goede voorbeeld

Kinderen doen hun ouders na. Lees je zelf nooit boeken en zit je veel op je mobiele telefoon? Grote kans dat het in dat geval een hele uitdaging is om je kinderen meer te laten lezen. Wanneer je dus wilt dat je kinderen meer lezen, ook op vakantie, is het van belang het goede voorbeeld te geven. Pak er eens een boek bij aan het zwembad en laat ze zien dat je lezen ook voor je ontspanning kunt doen.

Laat ze kiezen

Op school moeten kinderen vaak boeken lezen die ze niet interessant vinden. Lezen wordt daarom ook vaak als saai gezien. Het is dan ook belangrijk om je kinderen in te laten zien dat lezen ook heel leuk kan zijn! Dit doe je bijvoorbeeld door ze zelf leesmateriaal uit te laten kiezen voor tijdens de zomervakantie. Dit kan alles zijn wat ze leuk vinden; van boeken over dinosaurussen tot tijdschriften over Pokémon of paarden. Door dingen te lezen die interesseren, leren je kinderen dat lezen helemaal niet saai hoeft te zijn. Door veel te lezen over verschillende onderwerpen worden daarnaast de interesses van je kinderen verkend. Dit helpt bij de ontwikkeling van algemene kennis, het concentratievermogen en het ontwikkelen van een nieuwsgierige houding wat natuurlijk enorm bij zal dragen op school.

Maar er een spel van

Kinderen houden van spelletjes. Wil je dat je kinderen meer lezen tijdens de zomervakantie? Verzin dan een spel dat ze aanzet om te lezen. Zo is er bijvoorbeeld het spel ‘Kilometerlezen’, waarbij je samen met je kinderen uitrekent hoeveel kilometer jullie vakantiebestemming van huis is. Vervolgens krijgen je kinderen om voor elke kilometer een bladzijde te lezen. Zijn er genoeg bladzijdes gelezen? Dan is de bestemming bereikt en krijgen ze een prijsje, zoals een cadeautje of een leuke activiteit op vakantie. Uiteraard kun je ook voor taalspellen gaan. Wat dacht je van de spellen van Veilig leren Lezen, De Gorgels, Dolfje Weerwolfje en Rompompom? Deze spelreeksen bevatten onder andere letterboeken, magnetische letterdozen, letterkwartetten en kaartspellen om zinnen te maken en spelling te oefenen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over kinderboeken? Neem dan een kijkje bij onze andere blogs:

Koop de leukste kinderboeken, van babyboekjes tot boeken voor tieners, voor de kleinste prijzen op Kinderboekjes.nl!

De waardering van kinderboekjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 766 reviews.