Alles bekijken

Zo maak je lezen leuk: onze tips

Books Tips

Lezen is een leuke, belangrijke vaardigheid die alle kinderen zouden moeten beheersen. Toch kan het vaak lastig zijn om kinderen te enthousiasmeren een boek op te pakken. Als ouder of leraar is het daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat lezen leuk en interessant blijft voor kinderen. Hieronder volgen enkele tips die kunnen helpen om lezen leuker te maken.

Beginnen met lezen is voor kinderen vaak een grote stap. Het vereist focus, concentratie en doorzettingsvermogen omdat ze het vaak moeilijk of saai vinden. Dat hoeft het echter niet te zijn! Als ouder is het belangrijk om je kind te helpen bij deze belangrijke stap, zodat hij of zij lezen leuk gaat vinden. Er zijn diverse manieren om ervoor te zorgen dat je kinderen leesplezier gaan ervaren. Met onderstaande tips ben je goed op weg om je kind enthousiast te krijgen voor boeken!

Het juiste niveau

Ten eerste is het belangrijk dat kinderen kinderboeken lezen die geschikt zijn voor hun leeftijd en leesniveau Als de boeken te moeilijk zijn, kunnen ze snel afgeleid worden of niet begrijpen wat er staat. Daarom is het belangrijk dat je boeken kiest die leuk en uitdagend zijn, maar niet te moeilijk. Geef je kind ook voldoende tijd om te leren lezen; ieder kind leert dit namelijk op zijn of haar eigen tempo. Maak duidelijk dat er niet meer gevraagd wordt dan dat je kind het probeert.

Zelf uitkiezen

Een andere manier om kinderen meer plezier te laten ervaren in het lezen is door ze zelf een boek uit te laten kiezen. Zo kunnen ze lezen over onderwerpen die ze interesseren en is de kans dus groter dat ze gemotiveerd blijven. Daarnaast voelt het wat minder geforceerd door je kind zelf de regie te geven over wat ze lezen.

Samen lezen

Ten tweede kun je je kind helpen door regelmatig samen met hen te lezen. Kinderen doen hun ouders na, dus het is belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Neem samen een boek door en lees een hoofdstuk voor. Praat samen over wat er gelezen is. Je kunt ook vragen stellen over de personages en de verhaallijn. Door samen te lezen krijgt het kind een betere begrip van het verhaal en wordt lezen leuker. Luister ook regelmatig mee als je kinderen aan het lezen zijn. Op deze manier kun je ze helpen als ze ergens moeite mee hebben en kun je ze ook helpen om beter te worden in lezen.

Beloningen

Het is ook belangrijk om het lezen leuk te maken door het kind beloning te geven. Beloningen kunnen variëren van kleine cadeautjes tot een uitstapje of een extra speelavond. Hierdoor voelen kinderen zich gestimuleerd om door te gaan met lezen en blijven ze gemotiveerd om betere resultaten te halen.

Complimentjes

Geef je kind complimenten als ze een boek lezen en laat je kind weten dat je trots op ze bent, ook als ze een boek niet helemaal begrijpen. Door complimentjes voelen je kinderen dat ze goed bezig zijn en zullen ze gemotiveerd worden om vaker te lezen.

Maak er een spel van

Kinderen zijn dol op spelletjes. Door dingen in een spel te veranderen wordt het daarom al snel leuk voor kinderen. Probeer ook van lezen daarom een spel van te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door er een wedstrijdje van te maken wie het snelst een bepaalde pagina uit kan lezen.

Een andere plek

Veel ouders richten een leeshoekje in voor hun kinderen. Dit kan er echter voor zorgen dat er saaie associaties met lezen én die plek worden opgebouwd. Het is dan ook verstandig om regelmatig op een andere plek te gaan lezen, tenzij je kind natuurlijk aangeeft dat ze een favoriete plek hebben.

Door deze tips toe te passen kun je ervoor zorgen dat lezen leuker wordt voor kinderen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat lezen leuk en interessant blijft, zodat kinderen de vaardigheid kunnen leren en behouden.

Koop de leukste kinderboeken, van babyboekjes tot boeken voor tieners, voor de kleinste prijzen op Kinderboekjes.nl!

De waardering van kinderboekjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.4/10 gebaseerd op 727 reviews.