Alles bekijken

Hoe laat je je kinderen lezen op vakantie?

Books Tips

Het is begrijpelijk dat je als ouder niet graag wil dat je kinderen vooral bezig zijn met hun digitale gadgets tijdens de vakantie. Je wilt ook graag dat jij even rust krijgt. Gelukkig is er een verantwoorde oplossing om je kinderen bezig te houden: lezen! Lekker lezen hoort erbij in de zomer en op vakantie, ook voor kinderen. Dit is niet alleen goed voor hun ontwikkeling maar je krijgt er ook rust bij. Hieronder zetten we de voordelen van lezen op vakantie voor je op een rij en geven daarnaast tips om je kinderen aan het lezen te houden.

Waarom blijven lezen op vakantie?

Gedurende het schooljaar hebben jij en je kind hard gewerkt om het leesniveau van je kind te ontwikkelen. Helaas zien we dat veel ouders dit echter compleet vergeten tijdens de zomervakantie. Het is echter juist heel belangrijk om je kind te laten lezen gedurende de vakantieperiode. Er is veel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat wanneer kinderen tijdens de vakantie niet lezen zij zo’n zes weken achterstand oplopen. En deze achterstand moet vervolgens weer ingelopen worden wanneer de scholen weer beginnen, wanneer het leesniveau ook nog eens omhoog gaat.

De zomervakantie hoeft echter geen leerachterstand te betekenen. Integendeel, het is de ideale tijd voor kinderen om te lezen over wat hen interesseert, nieuwe dingen te leren en plezier te hebben met lezen. Er zijn een aantal voordelen aan het blijven lezen tijdens de vakantieperiode. Zorg daarom dat je je kind stimuleert om te lezen. We zetten ze voor je op een rij:

Minder schermtijd

Het lezen van fysieke boeken en tijdschriften op vakantie is niet alleen goed voor het leesniveau van je kinderen, maar vermindert ook de tijd achter een beeldscherm. Volgens verschillende onderzoeken is er een duidelijk verband tussen veel mediagebruik en problemen zoals overgewicht, bijziendheid, slaapproblemen, concentratieproblemen en moeilijkheden in sociale interactie. Het stimuleren van lezen tijdens vakantie wordt daarom sterk aanbevolen!

AVI-score

Tijdens de lange zomervakantie is het belangrijk dat je kinderen hun leesniveau handhaven. Op deze manier voorkom je een daling in hun AVI-score (een maatstaf voor het leesniveau van kinderen, gekoppeld aan de meetniveaus van de CITO). Ook vermijd je dat je kinderen een achterstand oplopen wanneer ze weer naar school moeten. Gelukkig houd je het leesniveau van je kinderen op peil met slechts een kwartier lezen per dag, hoewel meer tijd in de boeken natuurlijk beter is. Herhaling is de sleutel, zowel voor de leesontwikkeling van je kind als het ontwikkelen van gewoontes. Blijf er dagelijks tijd aan besteden en je zult na een tijdje gaan merken dat het voor je kind een gewoonte wordt om uit zichzelf elke dag een boek of tijdschrift te pakken.

Onze tips

Om ervoor te zorgen dat je kinderen blijven lezen op vakantie is het belangrijk om aan te sluiten op hun belevingswereld. Je kunt manieren verzinnen om lezen leuker te maken waardoor je kinderen veel sneller naar leesmateriaal zullen grijpen. Dit voorkomt overmatig mediagebruik en draagt bovendien bij aan hun schoolprestaties. Er volgen enkele tips hoe je dit kunt doen:

Geef het goede voorbeeld

Ouders hebben een grote invloed op hun kinderen. Het is daarom van belang om te laten zien dat lezen ook leuk kan zijn. Neem bijvoorbeeld enkele kinderboekjes, tijdschriften of je e-reader mee naar de strand en laat zien dat je leest voor je plezier. Zo geef je het goede voorbeeld!

Leesmateriaal laten kiezen

Door tijdens vakanties je kinderen de vrijheid te geven om zelf materiaal te kiezen dat leuk is om te lezen, in welke vorm dan ook, kunnen zij lezen zien als iets wat niet alleen met school te maken heeft maar ook echt leuk kan zijn. Voel je je hierbij onzeker? Er zijn verschillende leespakketten op de markt waarmee je je kinderen in staat stelt om gevarieerd leesmateriaal te ontdekken en te genieten van het lezen. Kies voor een leuke vakantieboekje om je kind te laten ontdekken wat hij of zij echt leuk vindt, in plaats van de verplichte boeken die ze voor school moeten lezen. Deze zijn vaak wat luchtiger, grappiger en daardoor ook leuker voor op vakantie.

Conclusie

Het is belangrijk om de tijd en de moeite te nemen om je kinderen te helpen om te blijven lezen op vakantie. Door lezen op vakantie te promoten, kunnen ouders helpen bij het creëren van productieve en ontspannen vakantie-ervaringen voor hun kinderen waarbij tegelijkertijd het leesniveau op peil blijft voor het nieuwe schooljaar.

Koop de leukste kinderboeken, van babyboekjes tot boeken voor tieners, voor de kleinste prijzen op Kinderboekjes.nl!

De waardering van kinderboekjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.4/10 gebaseerd op 728 reviews.