Eind januari vonden de jaarlijkse Nationale Voorleesdagen plaats; een week die in het teken staat van voorlezen. Voorlezen heeft veel voordelen, waaronder het verbeteren van de taalvaardigheid, de emotionele ontwikkeling en het concentratievermogen van het kind. Een goede reden om hier elk jaar een week aan te wijden! En net als de voorgaande jaren was er ook voor dit jaar een nieuwe top 10 prentenboeken. We zetten deze top 10 voor je op een rij in deze blog.
Prentenboek Top 10 van De Nationale Voorleesdagen 2023
De prentenboeken top 10 is samengesteld door een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten. Als je op zoek bent naar nieuwe ideeën voor leuke boeken, kijk dan eens naar de volgende suggesties:
1. Maximiliaan Modderman geeft een feestje
Het Prentenboek van het Jaar 2023 is ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ van Joukje Akveld met illustraties van Jan Jutte. In het verhaal is Maximiliaan alleen thuis en organiseert hij een wild en vies feest voor zijn speelgoedbeesten. Zijn ouders maken zich hier waarschijnlijk zorgen over, maar kinderen herkennen het verhaal waarin ook zij wel eens een smeerboel maken.
2. BORA Kiekeboe!
In BORA Kiekeboe! neemt Deborah van de Leijgraaf je mee in een wereld vol avontuur. Samen met je kind mag je op zoek gaan naar Hondje, die verstoppertje speelt en door zijn dierenvrienden niet meer gevonden kan worden. Laat jij je meenemen in het avontuur en help je mee zoeken? Het boek is door Deborah van de Leijgraaf geschreven en geïllustreerd.
3. Brave hond! Stoute kat
Bette Westera en Mies van Hout hebben samen Brave hond! Stoute kat geschreven en geïllustreerd, waarin 32 versjes te vinden zijn over verschillende dieren. Mies van Hout heeft deze verschillende dieren afgebeeld in kleurrijke portretten, en Bette Westera vertelt over deze dieren in versvorm.
4. De bijzondere beer
Het boek “De avonturen van de arme beer” van Tjibbe Veldkamp en geïllustreerd door Marijke ten Cate, gaat over een bijzondere knuffelbeer die, nadat hij gemaakt wordt in de fabriek zonder armpjes, in de vuilcontainer belandt. Maar de beer gaat op avontuur en klimt eruit om op zoek te gaan naar iemand die hem toch als knuffel wil.
5. De eend die niet van water hield
In dit boek laat Steve Small kinderen zien dat vriendschap mogelijk is in allerlei vormen en maten. Hoewel Eend en Kikker heel verschillend zijn en Eend zelfs helemaal niet van water houdt, worden ze toch dikke vrienden. Hierdoor leert het boek kinderen dat het oké is om anders te zijn.
6. Een zee van liefde
Pinguïn is op pad naar Beer om hem een groot geheim te vertellen. Pieter Gaudesaboos heeft dit prachtig vormgegeven boek over liefde gemaakt voor zowel kinderen als iedereen van wie je houdt.
7. Ik ben Pippi niet!
Hoe uniek en bijzonder Meisje de Geit is, maakt haar erg trots. Er is niemand zoals zij! Maar wat als ze opeens overal sproeten krijgt en een stel knaloranje stijve vlechten? En iedereen haar vervolgens Pippi noemt? Yvonne Jagtenberg heeft dit verhaal geschreven en geïllustreerd.
8. Kom, we gaan een boek lezen
Het kind, de hamster, en de rest van de (dieren)vriendjes zijn er klaar voor om een boek te lezen, maar er ontbreekt iemand: de ooievaar. Daarnaast past het boek ook niet op de bank. Zal het lukken om toch te genieten van het verhaal dat in dit boek staat? Dit boek, geschreven en geïllustreerd door Susanne Strasser en vertaald door Berd Ruttenberg, geeft antwoord op deze vraag.
9. Nee! zei Konijn
Konijn uit het boek “NEE!” van Marjoke Henrichs is de perfecte weerspiegeling van de peuter die in de ‘nee’-fase zit. Het antwoord dat hij steeds geeft is: “NEE!” Maar als mama een voorstel doet waar zelfs Konijn geen NEE! op kan zeggen…
10. Wat zegt de kleine krokodil op de crèche?
Eva Montanari schrijft en tekent over een kleine krokodil die voor het eerst naar de crèche gaat, wat een spannende ervaring is. Maar het wordt uiteindelijk een leuke dag met bekende én nieuwe geluiden.